Monday, March 15, 2010

Élesítés

Az SB.hu fórumán ma indult egy topik, ahol szóba került a kész oldalak kicsinyítése és élesítése ha weben szeretnénk megjeleníttetni a képet. Nekem meg rögtön eszembe jutott, hogy pár hónapja egy blogon olvastam erről egy szupernek ígérkező leírást, amit akkor átbogarásztam, elmentettem, de nem volt időm kipróbálni. Na most úgyis olyan nulla alkotókedv mellett gondoltam egy nagyot és az akkor elmentett leírást kipróbáltam. Már meg nem mondom hol olvastam, de ha rájövök akkor ide is belinkelem.

Na, szóval most kipróbáltam és megdöbbentem. Eddig azt hittem élesek a képeim, amit ide felrakok, pedig NEM!! Amikor összehasonlítottam az élesítettet a nem élesítettel olyan érzés volt mint ha rosszul látnék és felvennék egy szemüveget és máris kristály tiszta minden. :) Hogy én eddig ezt miért nem csináltam???? Magam sem értem. Mindegy, most már fogom. A második próbálkozás során készítettem egy actiont a műveletről, így az élesítés csak egy kattintás lesz.

Pontokba foglalva azért leírom hogy is néz ki a dolog PhotoShoppal, hátha más is kedvet kap hozzá.
Ha kész az alkotás, mentsük el a psd-t jobb napokra, esetleg mentsük el nagyméretű jpg-be is ha akarjuk,  esetleg ezt is lehet élesíteni, mert a jpg ront a minőségen. Utána jöhet a kicsinyítés és élesítés webre:
  • flatten (rétegek összeolvasztása)
  • képméretet 72 dpi 700*700 pixel
  • kép duplikálása
  • a felső rétegen: szűrő--->egyéb--->magasan áteresztő szűrő (high pass) a radius 0,3
  • blending mód Linear light-ra (lineáris világosítás)
  • újra flatten
  • létrehozunk egy hue/saturation adjustment layert ahol a szaturációt 8-10 közé állítjuk, lehet próbálgatni.
  • mentés és kész
Mutatom milyen is volt élesítés nélkül:



Élesítés után:



Annyi kiegészítést még írnék, hogy amikor jpg-be mentjük a végén, esetleg ne a maximális 12-es minőséget válasszuk, hanem 8-9-est, hogy a kép mérete alkalmas legyen galériákba való feltöltésre. A legtöbb helyen meg van szabva a maximális fileméret.


Laci kérésére megosztom a művelet action file-ját. (Köszi a segítséget hozzá Laci!) Magyar CS2-es PS-al készült. Ha esetleg valaki megcsinálja angol PS-al és van kedve megosztani, akkor ide is szivesen belinkelem.

Letöltés innen.


További szép napot! Örülök, hogy ma is itt jártál. :)

3 comments:

  1. Köszi az infót. Esetleg az action file-t is megoszthatnád :)

    ReplyDelete
  2. Köszike a sok infót! Ki fogom próbálni, mert nekem angol verzióm van:)

    ReplyDelete
  3. én is köszi! és ki fogom próbálni, remélem sikerül, mert nekem is angol a PS-em.

    ReplyDelete